NOVA разполага със списъка на гласувалите народни представители

NOVA разполага с поименна справка как са гласували депутатите за номинацията на Росен Желязков за премиер. В подкрепа на предложеното от ГЕРБ-СДС правителство вота си дадоха общо 98 депутати - 68 от първата политическа сила и 30 от ДПС. Това се оказа недостатъчно за успех на първия мандат.

Против кабинета се обявиха 138 народни представители - 14 от ДПС, 38 - от ПП-ДБ, 17 от БСП, 16 от ИТН, 13 от „Величие”. Двама от независимите депутати също гласуваха против - Калоян Методиев и Рамадан Аталай, който тази сутрин беше изключен от редиците на ДПС. Имаше и двама въздържали се - по един от ПП-ДБ (Александър Симидчиев) и ДПС (Джейхан Ибрямов).

Парламентът отхвърли номинацията на Желязков за премиер (ВИДЕО)

Гласуването раздели ДПС. 30 депутати защитиха позицията на председателя на Движението Делян Пеевски, че кабинет трябва да има, а 14 казаха „не” на правителство с първия мандат. Другият председател на партията - Джевдет Чакъров, също се обяви против кабинет на ГЕРБ-СДС. 

ВИЖТЕ ПЪЛНИЯ СПИСЪК НА ПОИМЕННОТО ГЛАСУВАНЕ:

В позиция, публикувана във Facebook, Ибрямов уточни, че е гласувал „против” кабинета, а не „въздържал се”, както е упоменато в стенограмата на парламента.  „Категорично заявявам, че днес гласувах „ПРОТИВ”, а не „въздържал” се на днешното заседание на Народното събрание, на което се гласува  проектокабинетът „Желязков”. Вотът ми е съгласно решението на почетния председател на Движението за права и свободи д-р Ахмед Доган, парламентарната група на ДПС да не подкрепя предложеният от ГЕРБ-СДС кабинет и министър-председател”, обяснява той.   

Ибрямов е уведомил с официално писмо канцеларията на председателя на Народното събрание, че вотът му е отразен невярно. „Получих уверението, че в стенограмата от заседанието гласуването ми ще бъде отразен вярно”, пише още той.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.