46-ият американски президент отбеляза пореден словесен гаф в интервю за радио WURD

В изявление за националния празник на САЩ, Деня на независимостта - президентът Джо Байдън заяви, че "е горд" да бъде първата "чернокожа жена на длъжност при чернокож президент", съобщи британският в. "Дейли телеграф", отбелязвайки, че това е пореден словесен гаф на 46-ия президент.

Седмица след катастрофалното, според изданието, представяне на Байдън в първите телевизионни дебати с Доналд Тръмп, държавният глава е говорил несвързано по време на интервю за филаделфийското радио WURD, в което е объркал себе си със своята вицепрезидентка Камала Харис.

Байдън призна, че се е провалил по време на дебата с Доналд Тръмп

"Между другото аз съм горд да бъда, както съм казвал, първият вицепрезидент, първата чернокожа жена на длъжност при чернокож президент", заявява Байдън, най-вероятно бъркайки с времето, когато самият той беше вицепрезидент на Барак Обама.

По-рано в същото интервю президентът правилно казва, че той е назначил Харис и първата чернокожа жена във Върховния съд на САЩ Кетанджи Браун Джаксън, посочва "Дейли телеграф".

Президентът се е почувствал несигурен и в интервюто си за Шоуто на Ърл Инграм в YouTube, което има предимно чернокожа аудитория в щата Уисконсин, но се излъчва за цялата страна. Запитан защо е важно да се гласува, Байдън дава отговор, който се отнася по-скоро за взето преди броени дни решение на Върховния съд на САЩ в полза на имунитета на опонента му и бивш президент Тръмп срещу съдебни дела.

"Има нужда от някой, някой, който да гарантира, че Върховният взе решение, между другото, което застраши американския принцип, че ние в Америка нямаме крале. Никой не е над закона", заявява 81-годишният Байдън.

Байдън за дебата с Тръмп: Бях уморен от посещения в чужбина и почти заспах

По-рано през деня той нарекъл Тръмп "един от нашите колеги" в речта си пред семейства на военнослужещи, които събра по случай 4 юли в двора на Белия дом, отбелязва "Дейли телеграф".

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase 

Източник: Иво Тасев, БТА