Лидерите написаха публикации с поздравления към Киър Стармър

Киър Стармър стана новият министър-председател на Великобритания, след като неговата лявоцентристка опозиционна Лейбъристка партия спечели убедителна победа на парламентарните избори.

След новината последваха и международни реакции:

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел поздрави Киър Стармър за „историческата изборна победа" и заяви, че очаква с нетърпение да работи с Лондон под ръководството на лейбъристко правителство.

Министър-председателят на Естония Кая Калас, следващият ръководител на външната политика на ЕС, повтори поздравленията и подчерта „ангажимента на Обединеното кралство към нашата обща сигурност”.

Украинският президент Володимир Зеленски поздрави Стармър за убедителната победа на лейбъристите и каза, че „двете страни ще продължат да бъдат надеждни съюзници в трудни и тежки моменти”.

Френският президент Еманюел Макрон поздрави встъпващия в длъжност министър-председател и посочи, че страната му ще се стреми да си сътрудничи с Великобритания в ключови области, включително сигурността, технологиите и климата.

Германският канцлер Олаф Шолц поздрави Стармър, когото „познава лично", и добави, той ще бъде „много добър и много успешен министър-председател".

Бечев: Когото и да бяха издигнали лейбъристите, везните щяха да се наклонят в тяхна полза

Министър-председателят на Италия Джорджа Мелони поздрави Стармър „за успеха му на изборите" и благодари на своя „приятел” Сунак за „тези години на интензивно сътрудничество".

Социалистическият министър-председател на Испания Педро Санчес поздрави Стармър и приветства „историческата победа" на лейбъристите. „Испания и Обединеното кралство са приятели, партньори и съюзници", написа той в Х.

Ирландският министър-председател Саймън Харис предаде поздравленията си за „всеобхватната победа", като написа в X: „Очаквам с нетърпение да работя с вас, като близки съседи и приятели".

Президентът на Израел Исаак Херцог изпрати „най-топлите си поздравления" на Стармър, като заяви, че очаква с нетърпение да работи заедно с него и новото му правителство, „за да върнем нашите заложници у дома, да изградим по-добро бъдеще за региона и да задълбочим близкото приятелство между Израел и Обединеното кралство".

Австралийският министър-председател Антъни Албанезе поздрави своя приятел за гръмката му победа и допълни, че очаква с нетърпение да работи конструктивно с бъдещото правителство.

Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис каза, че Атина е „готова да работи заедно за по-нататъшното задълбочаване на близкото приятелство и сътрудничество между нашите страни".

Норвежкият министър-председател Йонас Гахр Стор написа в X, че „очаква с нетърпение да продължим тясното сътрудничество между Обединеното кралство и Норвегия, включително по отношение на енергийния преход, общата ни сигурност и търговията".

Министър-председателят на Швеция Улф Кристершон посочи в социалните мрежи, че „шведското и британското стратегическо партньорство е по-силно от всякога".

Великобритания вече има нов премиер. Киър Стармър: Страната ни гласува за промяна (ВИДЕО)

Премиерът на Финландия Петери Орпо изпрати сърдечни поздравления на Стармър, като добави, че „Обединеното кралство е сред най-важните партньори на Финландия в областта на сигурността и икономиката".

Индийският министър-председател Нарендра Моди похвали за забележителната победа на Стармър, като същевременно поздрави отиващия си колега за „възхитителното му ръководство на Обединеното кралство" и „активния принос за задълбочаване на връзките между Индия и Обединеното кралство".

Нигерийският президент Бола Тинубу поднесе своите сърдечни поздравления и отбеляза решителността и смелостта на Стармър, като лидер на Лейбъристката партия, и похвали неговите лидерски качества.

Президентът на Сърбия Александър Вучич в X изпрати своите най-добри пожелания на бъдещия министър-председател, който се подготвя да изпълни предстоящите предизвикателни и важни задачи, винаги в полза на гражданите на Обединеното кралство.

Консервативният министър-председател на Хърватия Андрей Пленкович на X поздрави новия министър-председател за убедителната му победа.

Президентът на Косово Вьоса Османи пожела на Стармър късмет в тази важна роля.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС