Разказва "Дойче Веле"

Арктика - крехка екосистема със спираща дъха красота. Но изменението на климата вече има сериозни последици за региона около Северния полюс. Никъде другаде Земята не се затопля по-бързо.
 
Исландският фотограф Рагнар Акселсон иска да привлече вниманието към това драматично развитие. Повече от 4 десетилетия той пътува до най-отдалечените региони на северното полукълбо, за да улови екстремните промени в околната среда и местообитанията.
 
Може ли неговата фотография на Арктика да промени представата ни за климатичната криза?
 
Рагнар е видял с очите си драстичните промени в природата и местообитанията в Гренландия, Исландия и Сибир.
 
„Мисля, че е много важно да документираме живота в Арктика. Мисля, че през следващите години всички очи ще бъдат обърнати към Арктика. Животът на хората се променя. Тундрата се размразява, много малки села в Гренландия се обезлюдяват, хората се местят в по-големи градове. Ловните полета стават по-трудни, когато морският лед изтънява”, казва Акселсон.
 
Тези драстични промени са ясно видими в Гренландия, където фотографът е видял огромни ледени покривки да се топят в морето в рамките на две десетилетия. 

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и понеделник от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Редактор: Ина Григорова