Тя посочи, че се надява това да се случи през следващите дни, но подчерта, че това е решение и правомощие на държавния глава

Ще изберем най-добрата дата, така че да запазим националния интерес. Партиите с идеи за експертен или технически кабинет трябва да изяснят каква точно формула предлагат. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова относно връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. 

Тя посочи, че се надява това да се случи в следващите дни, но подчерта, че това е решение и правомощие на държавния глава Румен Радев. И отбеляза, че двамата внимателно следят случващото се в страната и целия политически процес.

ВТОРИЯТ И ТРЕТИЯТ МАНДАТ: Има ли вариант за обединение за редовно правителство?

Относно съставянето на правителство Йотова заяви, че продължава да бъде оптимист. "Надявам се, че след като приключим и изчерпаме епистоларния жанр с размяната на писмата, ще се премине към истински преговори, така, както повелява демократичният процес в една парламентарна държава", подчерта вицепрезидентът.

До този момент чуваме само заявки, не чуваме какво предлагат тези, които биха искали третия мандат, каза Йотова. По думите ѝ се говори за всичко друго - за евентуални съюзи, разводи, но нито един не е излязъл с конкретни предложения какво трябва да се прави през следващите месеци в страната. Според нея след вчерашната среща на върха във Вашингтон не е станало ясно каква е точната позиция на страната ни.

Заявките за редовно правителство се увеличават, но няма обединение

Попитана за формула на управлението с експерти, Йотова посочи, че не разбира какво точно се предлага. "Очаквам да се измисли ново понятие, досега беше експертен кабинет, чуваме за технически кабинет - каквото и да означава това. Нека да видим кои ще бъдат хората, предложенията за министри, коментира Йотова.

По думите ѝ, ако една политическа партия иска сериозно да вземе мандата и твърди, че може да състави такова независимо и равноотдалечено правителство равноотдалечено, трябва да се види  колко са независими хората, които ще бъдат номинирани.

Стабилните правителства са правителства, в които се поема ясна политическа отговорност. Да, в тях може да има експерти, но зад тях трябва да има ясно мнозинство и ясно дефинирани политики, смята Йотова.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase