Разказва екип на "Дойче веле"

Гей двойките в Турция са поставени пред различни предизвикателства. „Бихме ли толерирали ЛГБТ? Семейството е свято за нас. Никой не може да критикува този модел”, категоричен е президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Десетки хиляди души се включиха в прайда в Париж

„Обичам тази страна и всичките ѝ лица, макар да живея тук като лесбийка. Не мога да изразявам себе си свободно. Ердоган не приема такива хора”, казва Пембе Йоскан в репортаж на "Дойче веле". Тя е родена в Турция, но е израснала в Германия. Там сключва брак с друга жена, но той се разпада и Пембе се връща в родината си. Новата ѝ партньорка Нурай е туркиня от Германия. И двете изпитват национална гордост. Уважават турския хим. Но тази гордост не се отнася до живота на сексуалните малцинства в южната ни съседка.

Приеха на първо четене Закон срещу „ЛГБТ пропагандата” в Грузия

„В Турция всичко е много прикрито за цялата ЛГБТ общност. Страхуваме се от преследване. Не се говори за нас. Преди последните избори управляващата партия реши да печели точки от темата. Казаха, че ако опонентите им спечелят, ще легализират хомосексуалността и уплашиха хората. Мнозина биха искали да ни хвърлят в затвора. Ние сме преследвани и това е ужасно. Ужасно е, че се случва в такава прекрасна страна”, казва Пембе.

Как ЛГБТ хората в Турция се справят с проблемите си? Отговорът на този въпрос знаят активистите на организация от Измир. Активистите не получават подкрепа от държавата. Чуждестранни фондации и лица финансират дейността им.

„В Измир е по-спокойно, защото е много светски град. Не може да се каже същото за Анадола, нито дори за другите големи градове като Истанбул и Анкара”, разказват ЛБГТ хората.

В цяла Турция има общо 10-15 неправителствени организации, които действат в големите градове. Тяхната цел е да предоставят консултации, връзка с адвокати, психолози и подкрепа на хората по различни въпроси.

Видеото е част от поредицата „DW репортерът“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16:15  ч. и във вторник по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase