Той беше посочен от Доналд Тръмп

Доналд Тръмп вече официално е кандидатът на републиканците, който влиза в битката за президентския пост в САЩ. На Конгреса на партията в Милуоки в понеделник той представи и кандидата за негов заместник в Белия дом -  сенатор Джей Ди Ванс.

Изборът на Тръмп показва, че той посочва Ванс като наследник и лидер на движението „Да направим Америка отново велика“.

Джей Ди Ванс каза, че е получил предложението на Тръмп в понеделник сутринта – малко преди целия свят да го разбере. "Той просто каза: "Виж, мисля, че трябва да спасим тази страна. Мисля, че ти си човекът, който може да ми помогне по най-добрия начин. Можеш да ми помогнеш да управлявам!"

Тръмп избра сенатор Джей Ди Ванс за свой вицепрезидент

През 2016 година Ванс беше част от антиТръмп движението в Републиканската парти и сравни бившия президент с Хитлер. След това обаче бързо мина в неговия лагер. 39-годишният Ванс е завършил право в Yale и e военен ветеран. Той е противник на абортите, дори в случай на изнасилване и кръвосмешение и иска спиране на военната помощ за Украйна. "Той е клонинг на Тръмп по темите. Клонинг. Не виждам никакви разлики между двамата", заяви Джо Байдън. 

От сцената в Милоуки говореха повечето републиканци, които бяха обсъждани за ролята на вицепрезидент. 

Ванс направи впечатляващ завой в отношението си към Тръмп. През 2016 г. сенаторът беше част от "антиТръмп движението" в републиканската партия и дори сравняваше кандидатът за президент с Хитлер.

Същата година мемоарите на Ванс „Hillbilly Elegy“ станаха изключително популярни. В тях той разказва личната си история на фона на борбите в Апалачите и Ръждивия пояс в САЩ. Ключово послание в книгата на Ванс е, че само със собствената си воля американците в икономически и социално изоставащите региони може да подобрят живота си, предава CBS.

Когато Тръмп спечели изборите за президент на САЩ, книгата на Ванс се превърна в своеобразна библия, с която обществото трябваше да разбере по-добре хората, гласували за милиардера. Тя показа как магнат на недвижими имоти от Ню Йорк може да се хареса на борещите се американци от Ръждивия пояс.

„Книгата на Джей Ди се превърна в бестселър, тъй като защитава трудолюбивите мъже и жени в нашата страна“, написа Тръмп в Truth Social, когато обяви Ванс за свой кандидат за заместник, пише CBS. „Джей Ди има много успешна бизнес кариера в областта на технологиите и финансите, и сега, по време на кампанията, ще бъде силно фокусиран върху хората, за които се е борил толкова много - американските работници и фермери в Пенсилвания, Мичиган, Уисконсин, Охайо, Минесота и т.н.", каза още Тръмп.

Книгата на Ванс е и екранизирана. Филмът „Хилбили елегия“ е режисиран от Рон Хауърд ("Красив ум“, „Шифърът на Леонардо“, „Аполо 13“) и е с участието на Глен Клоуз, Ейми Адамс, а в ролята на Джей Ди влиза Габриел Басо.

Роден като Джеймс Доналд Бауман през август 1984 г. в Мидълтаун, Охайо, Ванс бил на 6 години, когато биологичният му баща го дава за осиновяване на втория му баща. Тогава името му се променя на Джеймс Дейвид Ванс. Детството му е бурно. Майка му се бори със зависимостта си от алкохола и наркотиците, което Ванс документира в книгата си.

След стрелбата по Тръмп: Републиканците се събират на конгрес в Милуоки (ОБЗОР)

 

Джей Ди Ванс израства при баба си и дядо си. Според биографията неговата баба оказва голямо влияние върху живота му. След като завършва гимназия, той се записва в морската пехота на САЩ.

Завършва право в Йейл през 2013 г. Там среща и съпругата си Уша Чилукури, с която сключва брак през 2014 г. Тя е магистрат и работи при главния съдия на Върховния съд Джон Робъртс, както и на съдията от Върховния съд Брет Кавано. Ванс и Чилукури, която е от индийско-американски произход, имат три деца. 

През 2022 г. Ванс спечели изборите за Сената на САЩ. Тясно свързан е с политическата идеология на Тръмп. Двамата имат сходни възгледи за търговията, имиграцията и външната политика, пише Би Би Си. 

В понеделник Джо Байдън каза пред репортери, че не вижда никаква разлика между Ванс и предшественика си. „Той е клонинг на Тръмп", категоричен беше американският президент. 

Репортер: Ясен Дараков

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: CBS, Би Би Си