Учени предлагат начини да се преодолее влагата

Експонатите в музеите обикновено са защитени от увреждане на околната среда, като се съхраняват във витрини. Но въздухът в тях сам по себе си може да представлява риск. Сега изследователите тестват изненадващо просто решение, показа репортаж на "Дойче веле".

Крепостният комплекс Весте-Кобург в Бавария може да се похвали с ценна колекция от стъкло. Уникални чаши с резба от Ренесанса и стъклени изделия от 16-ти век. Консерваторите на колекцията са направили всичко възможно, за да запазят тези съкровища. Но това не е достатъчно. Стъкло на около 150 години е повредено от формалдехид. Това е един от основните газове, с които трябва да се борим в света на музеите. 

Колко важни са вентилационните системи за здравето ни

Тази повреда е причинена от изчерпването на веществата, които са разтворени от стъклото, което води до тези микропукнатини. Вредните вещества са във въздуха на витрините.

Те идват от лепила или текстилни покрития. Учени от Университета Сарк, измислиха лесен начин за унищожаване на замърсителите чрез използване на солни разтвори. Те се състоят от вода и различни соли, като калиев карбонат. Газът от оцетна киселина е замърсител, който може да повреди музейните експонати.

Видеото е част от предаването „Проект Бъдеще“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 21.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase