Компютърният срив спря работата и на здравната система

Дефектът в антивирусната програма, заради който спряха милиони компютри по целия свят, вече е отстранен. Втората вълна може да дойде от злонамерени действия на киберпрестъпници. Днес тайните служби на Австралия пуснаха  предупреждение - хакери са започнали да изпращат на много компании зловреден софтуер под предлог, че може да ремонтира дефекта.

Иначе проблемите заради срива продължават. Има огромни опашки по границите, заради спрели компютри. Затруднени са и плащанията онлайн. Има и нови отменени полети. Вчера те бяха над 4000. Днес не излетяха още 1500. Само в САЩ за 24 часа бяха отменени над 3300 полета, а други 11 000 имаха огромни закъснения. На много летища настъпи хаос, а стотици хиляди пътници останаха блокирани. 

 

Спря и работата на спешния телефон 911 заради срив на телефонните линии. Подобна беше ситуацията и във Великобритания, която постепенно започва да се възстановява след глобалния срив на компютърните системи.

Сривът беше предизвикан от дефектен софтуер, който трябваше да обнови антивирусните програми на милиони компютри и да следи дали има хакерски атаки. Спирането на машините засегна здравеопазването в редица страни. Бяха отменени операции и настана объркване в приема на пациенти. Стотици банки имаха проблеми с картовите плащания и онлайн банкирането. Сривът повдигна много въпроси за това колко уязвими са ключови институции и дейности. 

"Два проблема искам да подчертая. Единият са вражеските държави. Те може да не са замесени в софтуерния срив, но със сигурност гледат и анализират. Ако планират кибератака, такъв срив ще им помогне да я реализират. Вторият проблем са професионалните киберпрестъпници. Те със сигурност са се свързали с много компании, представили са се за служители на фирмата КраудСтрайк, и са взели данните на техните клиенти, за да получат достъп в бъдеще", каза Роб Д'амико, бивш агент на ФБР.

Експерт по киберсигурност: IT сривът е инженерна грешка, която ни показа колко сме зависими от компютрите

 

 

Повече по темата гледайте във видеото. 

Кореспондент: Ясен Дараков 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase