Близо 120 души от две села са евакуирани

Продължава борбата с огъня в Малешевска планина, където бяха евакуирани близо 120 души от две села. Унищожени са над 10 000 декара. Хората остават извън домовете си втора нощ. 

Хеликоптер „Кугър“ се включи в борбата с огъня на българо-гръцката граница
 
Макар че огънят изглеждаше почти локализиран, силни пориви на вятъра го разпалваха. Шведски самолети се включиха в гасенето на пламъците. Те замениха френските машини, чиято мисия у нас приключи.

Уговорката е шведските самолети да останат в България, докато е необходимо. Днес в битката с огъня бяха използвани хеликоптери на Военновъздушните сили в Струмяни.

Роза и Тома вече трети ден нямат информация дали огънят е влязъл в селото им и кога ще могат да се приберат у дома. "Най-малко 5-6 дни ще стоим тук. Като в затвор сме, притеснихме се. Оставихме животните и дома си на произвола на съдбата", споделя жената.

Според Тома сирената за евакуация ги е събудила и уплашила. 

За да не стигнат пламъците до евакуираните къщи в селата Цапарево и Кърпелево, 50-тонен булдозер направи просеки в гората, на които се разположиха пожарните автомобили. 

Опасността за населените места обаче остава.

Пламъците са се насочили към с. Кърпелево. Горските служители, военни, доброволци и пожарникари правят всичко възможно, за да осигурят ивица, която да запази разпространяването на огъня. Кметът на с. Микрево Венци Янев каза, че вятърът е променил посоката на огъня на северозапад. Той посочи, че правят всичко възможно, за да спрат пожара.

Янев заяви, че сигналът от BG-ALERT не е получен от всички. Кметът допълни, че и самият той все още не е получил сигнал за предупреждение.

Репортер: Мартин Керефейски

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase