Учените са намерили решение за лек срещу диабета

Учените са разработили „свещения граал” на инсулините, който реагира на променящите се нива на кръвната захар в реално време и може да доведе до революция в лечението на милиони хора с диабет тип 1 по света.

Глюкозната революция: Защо е важно да следим нивата на кръвната захар, дори и да не страдаме от диабет

Понастоящем пациентите трябва да си дават синтетичен инсулин до 10 пъти дневно, за да оцелеят. Постоянните колебания между високи и ниски нива на кръвната захар могат да доведат до краткосрочни и дългосрочни проблеми с физическото здраве, а борбата за поддържане на стабилни нива може да се отрази и на психическото им здраве.

Учени разработиха метод за създаване на изкуствени кръвоносни съдове

Учените са намерили решение, което според експертите се доближава до излекуването на диабет тип 1, както никоя друга лекарствена терапия: интелигентен инсулин, който се намира в спящо състояние в организма и се задейства само при нужда. Изследователи от САЩ, Австралия и Китай успешно са разработили нови инсулини, които имитират естествения отговор на организма на променящите се нива на кръвната захар и реагират мигновено в реално време.

Стандартните инсулини стабилизират нивата на кръвната захар, когато попаднат в организма, но след като свършат работата си, обикновено не могат да помогнат при бъдещи колебания. Това означава, че пациентите често трябва да си инжектират отново повече инсулин само в рамките на няколко часа.

Новите глюкозореактивни инсулини (GRI) се активират само при наличие на определено количество захар в кръвта, за да се предотврати хипергликемията (висока кръвна захар). Те стават отново неактивни, когато нивото на захарта спадне под определена граница, за да се избегне хипогликемия (ниска кръвна глюкоза). В бъдеще пациентите може да се нуждаят от инсулин само веднъж седмично, смятат експертите. 

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Източник: БГНЕС