Над 1000 деца умират всеки ден от заболяването в Африка

Над 1000 деца умират всеки ден от малария в Африка. Властите се опасяват, че смъртността може да нарасне. Комбинирана терапия с артемизинин или ACT е крайъгълният камък на лечението на малария от 20 години насам. Тревожни обаче са данните, че ефектът става все по-малък, разказва Voice of America.

Лоренц фон Зайдлин от Mahidol Oxford Tropical Medicine Research Unit в Банкок съобщава, че все повече доклади от Източна Африка посочват, че се наблюдава резистентност срещу някои от лекарствата, които се използват при лечението на малария.

Шведски учени разработиха еко-коктейл за унищожаване на комари

Резистентни към артемизинин мутации са открити в повече от 10% от случаите в Етиопия, Еритрея, Руанда, Уганда и Танзания. Преди артемизинина, най-широко използваното лекарство беше хлорохинът. Авторите на доклада отбелязват, че през 90-те години на миналия век и в началото на 2000-та г. са забелязали признаци на резистентност към хлорохин. Фактът, че това се случва и с ACT e много тревожен, допълват експертите.

ГМО комари се включват в борбата срещу маларията (ВИДЕО)

Документът, публикуван в научното списание Science, призовава политиците и глобалните финансиращи органи да действат сега, за да предотвратят резистентността към артемизинин. Препоръките на учените включват комбиниране на лекарства, базирани на артемизинин, с други медикаменти в т.нар. тройна артемизининова комбинация. Сред предложенията са още: въвеждане на нови по-ефективни инсектициди и мрежи против комари, по-добро обучение на здравните работници в общността, бързото внедряване на нови ваксини срещу малария и по-доброто наблюдение върху заболяването и пациентите, посочват от VOA.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America