От „Възраждане” се заканиха да съдят участниците в подписката

Окръжната прокуратура във Варна се самосезира след разпространението на така наречения „черен списък” с имена на варненски учители, публикуван от местната структура на партия „Възраждане”. Имената са част от подписка на над 800 преподаватели от цялата страна, които са против промените в Закона за училищното и предучилищното образование. Днес преписката е докладвана на наблюдаващия прокурор. Междувременно нейният инициатор разказа пред NOVA, че е получил заплаха в една от социалните мрежи.

Няколко са възможните действия, които наблюдаващият прокурор може да предприеме, в зависимост от това дали установи наличие на престъпление, или не. За чужда намеса в българската образователна система пък заговори днес лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов. Партията е подала сигнал до Софийската градска прокуратура. И още - Комисията за защита от дискриминацията съобщи, че е постъпил сигнал от физическо лице срещу поправките в Закона. Подателят на сигнала смята, че той нарушава основни принципи на равенството и правата на човека.

„Черният списък”: „Възраждане” пусна имена на учители против ЛГБТИ закона

Часове след разпространението на „черния списък” вече има и първи сигнали за заплахи. За това сподели самият инициатор на подписката Борис Илиев. „Няма нищо българско в теб. Ти си един продажник. Заради такива като теб България ще пада. Вместо да правиш подписки, замисли се за здравето си, че скоро може и да го нямаш”, гласи съобщение, изпратено до Илиев. Той е учител по български език и литература. Сподели, че учителството е война срещу невежеството, но в нея не всички способи са позволени. „Не можеш да налагаш на учениците си, включително идеологическо, което ти споделяш. Да ги принуждаваш да го следват”, подчерта Илиев. По думите му има разлика между това теми да бъдат обсъждани академично в класната стая и това да се налага дадена идеология в клас.

Снежана Славчева, която е преподавател по френски език във Варна, казва, че без колебание се подписва в списъка. „Първият мотив е, че такава идеология като така наречената джендър идеология не съществува. Оттам не може да съществува и пропаганда за такава идеология. Бъркат се трите понятия идеология, пропаганда, информация” е мнението ѝ.

„Още през 70-те години от Световната здравна организация са признали различните сексуални ориентации не за отклонение, а за нещо нормално”, подчерта учителката по френски език. Според нея промените в закона ще насърчат агресията срещу по-различните деца.

Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов съзря чужда намеса в системата на българското образование, като се позова на имена от списъка с преподаватели: „Оказа се, че 534 от тях са били финансирани от фондация „Америка за България” или спонсорираната от нея фондация „Заедно в час”.

След отправените обвинения към двете фондации от „Америка за България” отговориха за NOVA, че „Aтаките срещу хора, заради това че изразяват мнението си или участват в проекти, финансирани от фондацията, напомнят за тоталитарното минало”. И застават в подкрепа на всеки учител, който може да стане мишена.

„Кой е следващият? 35 години след падането на Берлинската стена сме свидетели на очернянето, обругаването и преследването на хора с определена професия заради изразяването на позиция.  Свободата, демокрацията и върховенството на правото са общочовешки ценности и Фондация „Америка за България“ е солидарна с мнозинството българи, които ги отстояват. Сред тях са и учителите – днешните просветители. Атаките срещу хора заради това, че изразяват мнението си или участват в проекти, финансирани от Фондация „Америка за България“, напомнят за тоталитарното минало. Заставаме в подкрепа на учителите и всеки следващ, който може да стане мишена на това разрушително говорене.

Кой е следващият? Лекарите, медицинските сестри и малките пациенти, които се лекуват в обновените детски отделения на „Пирогов“ и болниците във Велико Търново, Ловеч и Добрич? Жените, борещи се с рак на гърдата, които получават навременна и компетентна информация и грижа? Учениците от олимпийските отбори по природни науки, които прославят България по целия свят? Малките семейни туристически фирми в Северозападна България и поречието на Дунав, които създават работни места? Директорите и служителите на Епископската базилика на Филипопол, Регионалния исторически музей във Враца, музеите в Чипровци, Оряхово и други градове? Предприемачите? Експертите от гражданските организации? Журналистите? Кой е следващият?

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска фондация. Фондация „Америка за България“ не финансира и не подкрепя политици, политически партии, политическа дейност или протести. Фондация „Америка за България“ отказва да бъде въвличана в предизборни кампании. Фондация „Америка за България“ подкрепя инициативи на българи с различни професии в цялата страна, които влагат сърце и усилия, за да може спокойно да живеят, работят, създават семейство и отглеждат децата си в България. Фондация „Америка за България“ е напълно прозрачна относно организациите и проектите, които финансира. Информацията е достъпна за всички на сайта на Фондацията: www.us4bg.org. Приветстваме вниманието на медиите, за да разкажем истинските истории за проектите, които подкрепяме”, заявяват още от „Америка за България”.

От фондация „Заедно в час” обясниха, че не поддържат списъци с мненията и позициите на участниците в програмите. „Заедно в час” работи за равен достъп до качествено образование в България вече близо 15 години. Оттогава досега в програмите ни са участвали над 1700 учители и директори и близо 600 училища-партньори в цялата страна - данни, които могат да бъдат намерени свободно на нашия уебсайт.

Не поддържаме списъци с мненията и позициите на участниците в програмите ни. Всички български учители са професионалисти, хора със свободна воля, достойнство и право на преценка. Категорични сме, че мненията на хората от образователната система трябва да се взимат предвид при обсъждането на законодателни промени, които касаят ежедневната им работа. Вярваме в българските учители и ги призоваваме да не стават жертва на спекулации и внушения, а да продължат напред в благородната си мисия и призвание”, обясняват от фондацията.

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов списъкът, но и предложението на ПП-ДБ за промяна на спорната дефиниция представляват агитация и пропаганда. „Българските учители са с изключително висока класа, те не се подвеждат по такива евтини пропагандни тези”, подчерта той.


Още вчера Окръжната прокуратура във Варна образува преписка по случая. „Тя се състои от медийни публикации, свързани с факта, че варненски учители са изразили писмено становище по повод Закона за училищното и предучилищното образование и тази подписка беше публично оповестена от една политическа партия”, обясни говорителят на Окръжната прокуратура във Варна Радослав Лазаров.

Повече гледайте във видеата.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase