Най-сериозно бе положението край Атина

Тази година в Гърция са регистрирани 50% повече летни пожари, отколкото през 2023 г. След най-ранната гореща вълна и най-топлата зима в историята, лятото в южната ни съседка беше белязано от поредица от пожари, увенчани от огромно огнище, което опустоши райони североизточно от столицата Атина.

„От 1 май насам пожарникарите трябваше да се справят с около 4000 пожара“, заяви говорителят на правителството Павлос Маринакис, предаде ЕРТ.

Най-големият за годината досега започна на 11 август близо до историческия град Маратон, на 40 км североизточно от столицата Атина.

Подхранван от силни ветрове, огънят опустоши около 10 000 хектара, отне живота на жена на 60 години и принуди хиляди хора да напуснат домовете си.

Две седмици след огнения ад критиките на опозицията към правителството за справянето с бедствията продължават да се засилват.

Пожарът в Рила продължава да се разраства

Преди седмица министър-председателят Кириакос Мицотакис се сблъска с протести на разгневени жители, докато посещаваше район, засегнат от бедствието, за да обяви помощ за пострадалите.

Маринакис защити бързината на реакцията, като заяви, че са били необходими само пет минути, за да се задействат самолетите, и само още две минути, за да се мобилизират наземните ресурси благодарение на използването на дронове за наблюдение.

През март гръцкото правителство поръча седем нови самолета са гасене на пожари Canadair. Първият от тях трябва да бъде доставен до края на 2027 г.

Част от финансиране на стойност 400 млн. евро ще бъде покрита от фондовете на Европейския съюз. Учените твърдят, че емисиите от изкопаеми горива влошават продължителността, честотата и интензивността на горещите вълни в целия свят.

Според Междуправителствения панел на ООН по изменение на климата повишаването на температурите води до удължаване на сезоните на горските пожари и до увеличаване на изгорелите площи. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС