Решението е окончателно

Окончателно съдът остави в ареста Румен Гайтански.  Бизнесменът обжалваше постоянния си арест пред Апелативния съд в София. Преди дни, на първа инстанция, Софийският градски съд отказа да го пусне.

Румен Гайтански - Вълка се предаде доброволно

Гайтански е обвинен като подбудител по разследването за отпуснат от Българската банка за развитие кредит за 148,5 млн. лв. Той беше задържан, след като доброволно се предаде на органите на реда. По случая обвиняеми са още бившият изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев и Иван Георгиев, представител на фирмата „Роудуей кънстракшън”, получила кредита.

Няма преки доказателства Румен Гайтански, по прякор Вълка, да се е срещал с ръководството на Българската банка за развитие. Това записа Апелативният съд в мотивите към решението си.

„Той никога не е разпитван. Г-н Гайтански по никакъв начин не се е срещал с членове на управителен, надзорен или друг съвет на въпросната банка. От тази гледна точка няма как да подбудиш някой с който не си се виждал и нямаш контакт”, заяви адвокатът му Красимир Донков.

Прокуратурата контрира - има достатъчно данни за контакти на Гайтански с изпълнителния директор на ББР Стоян Мавродиев. А ако напусне ареста, подчертаха от обвинението, опасността да повлияе на свидетели е много голяма.

„Съдът изцяло възприе нашата теза и повече от това няма какво да кажем”, твърди Биляна Дукова, прокурор в Апелативна прокуратура.

Самият Румен Гайтански заяви, че не е извършил престъпление и кредит не е теглил.

„Това е една скалъпена работа", обяви той пред магистратите.

Румен Гайтански няма да се укрие, ако бъде пуснат с по-лека мярка за неотклонение, смятат от прокуратурата. Съдът се съгласи с това, като напомни, че той сам се е явил в Антикорупционната комисия.
„Няма експертиза, която да каже какъв е потокът пари от момента, в който се осъществява въпросната сделка”, каза още Донков. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase