През 2020 г. една трета от растителността на Бразилия е опожарена

Бушуващи пожари. Горящите влажни зони на Бразилия. Високи температури, суши, недостиг на вода. Бразилия е силно засегната от изменението на климата. Недостигът на вода е проблем дори в Амазонка. И това има странични ефекти на други места. Бразилия е голямата тропическа влажна зона в света. Обикновено зелени и буйни, сега изсъхналата растителност беше обхваната горски пожари.

Художници променят облика на Багдад, за да повдигнат духа на хората 

През 2020 г. една трета от растителността на Бразилия е опожарена. Но първата половина на 2024 започва лошо – с много повече пожари отколкото предишната година. За да предотвратят разпространението на пламъци, огнеборците изрязват ивица през храсталака, но голяма част от земята е торф, така че пожарите могат да продължат дни под краката им. В същото време трябва да се борят с силните ветрове. 

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:30 ч. и сряда от 22:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase