40% от предложения от председателят Урсула фон дер Лайен проектосъстав на ЕК са дами

В проектосъстава на новата Европейска комисия 11 от общо 27 членове са жени. На цифрите наблегна председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен при представянето на кандидат-комисарите в екипа си.

„В колегиума, който предлагам днес, 40% са жени. Когато получих първия набор от номинации и кандидати, дамите бяха около 22% при 78 на сто мъже. Това обаче беше неприемливо. Затова работих с държавите членки и успяхме да подобрим баланса до 40 към 60%”, отбеляза Фон дер Лайен на пресконференция в Страсбург.

Една от дамите, които се очаква да се изкачат до върха на европейската политика, е българката Екатерина Захариева. За нея Фон дер Лайен отреди ресор „Стартъпи, проучвания и иновации”. Захариева подчерта, че това е един от ресорите на бъдещето - изключително важен и в центъра на следващата ЕК. Българката подчерта, че осъзнава голямата отговорност и благодари за доверието и номинацията на Урсула фон дер Лайен и правителството у нас.

Захариева е политик и юрист, заместник министър на регионалното развитие и благоустройството в първото правителство на Бойко Борисов и главен секретар на президента Росен Плевнелиев в периода от януари 2012 - март 2013 г. Веднага след това тя става вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройство в състава на служебното правителство на Марин Райков. Заема този пост малко повече от два месеца.

С президентски указ на 29 май 2013 г. президентът Росен Плевнелиев я назначава за началник на Кабинета на държавния глава.

От август до ноември 2014 г. е вицепремиер и министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране в състава на служебното правителство на Георги Близнашки.

На 18 декември 2015 г. Захариева сяда в стола на правосъдния министър. От 2017 до 2021 г. е вицепремиер по правосъдната реформа и министър на външните работи.

Ето и пълния списък останалите жени кандидати за еврокомисари и техните ресори в бъдещата ЕК:

Тереса Рибера (Испания) - конкуренция, заместник-председател на ЕК за справедлив енергиен преход

Хена Виркунен (Финландия) - цифрови и нови технологии, зам.-председател на ЕК за технологичния суверенитет на ЕС, сигурността и демокрацията

Кая Калас (Естония) - върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността, зам.-председател на ЕК

Роксана Мънзату (Румъния) - хора, образование, култура, умения и социални права, зам.-председател на ЕК

Дубравка Шуица (Хърватия)- Средиземноморие

Марта Кос (Словения) - разширяване на ЕС

Мария Луиш Албукерк (Португалия) - финансови услуги и инвестиционен съюз 

Йесика Росвал (Швеция) - околна среда, води и конкурентна кръгова икономика

Хаджа Лабиб (Белгия) - управление на кризи

Всички кандидати ще преминат през изслушвания от депутати от Европейския парламент, които трябва да одобрят номинациите им. Новата Европейска комисия трябва да встъпи в длъжност до края на годината.