"Kаследих тази красива традиция от моите баби и дядовци", казва Марсела Лондоно

В Меделин се провежда традиционният Панаир на цветята - празник, на който се отдава почит на хората, които допринасят за развитието на цветната индустрия, прославила Колумбия. Зад тези помпозни паради и цветни аранжировки се крие цяла култура на работа, която се предава от поколение на поколение и която до голяма степен се основава на така наречените “силетерос” - човек, който произвежда цветя. 

Екипът на VOA е заснел кадри, представящи радостта на Марсела Лондоно, която пее и танцува.  

Нейното щастие споделят още 530 други “силетерос”, които през цялата година полагат специални грижи за градината си, за да изберат цветята, които ще занесат в своята "силета” - поставка за цветя, която тежи между 90 и 120 килограма.

„Аз наследих тази красива традиция от моите баби и дядовци“, казва Марсела Лондоно. 

В пъстрия свят на цветята: Семейство в САЩ създава бутикова ферма

Кои са “силетеросите”?  

Тяхната традиция датира още от преди испанските времена. Когато коренното население и селяните са използвали дървени конструкции, за да пренасят стоки, продукти и дори хора. С течение на годините производителите на цветя започват да използват конструкциите, за да пренасят цветя и да ги продават в Меделин. 

Всяка “силета” се изработва според цвета на цветята във фермата, а участниците могат да се състезават в четири категории. 

Първият парад на “силетерос” датира от 1957 г., когато около 50 селяни маршируват със своите цветни "силети” по улиците на града. Оттогава тази традиция се разраства като част от празненствата по случай Фестивала на цветята.   

Занаятът “силетерос” се корени в културата на Меделин. През 2003 г. Колумбийският конгрес обяви тези работници и Панаира на цветята за културно наследство на нацията, разказва VOA.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Източник: Voice of America