Той е от вида туатара и става баща за пръв път на 111 години

Хенри е влечуго, което много прилича на гущер, но всъщност е туатара, разред Ринхоцефали. Той е роден преди 130 години на малък остров в Нова Зеландия. И има бодлив гръб. Самото название „tuatara” произлиза от езика на маорите и означава „върхове на гърба”, пише Dariknews.bg.

Хенри тежи близо килограм и е дълъг половин метър. Оцелява в дивата природа като по чудо в продължение на десетки години. Когато през 1970 г. навършва 80, той е транспортиран до музея в Инверкаргил, където става известен като „Хенри туатурата”.

Смята се, че сега той е на възраст между 110 и 130 години. И не само това. Хенри вероятно е най-старият жив туатара в света и най-старият „жител” на Нова Зеландия. И, разбира се, най-популярният от своя вид.

Варанът Халееси намери нов дом в лондонския зоопарк (ВИДЕО)

Тези влечуги впечатляват учените с т.нар. си трето око, което служи за откриване на светлината. Излюпването им отнема около 16 месеца. Могат да се размножават и след 100-годишната си възраст. А също така могат да живеят до 200 години.

Хенри има две „дами” - Милдрет и Луси. Дълго време той е бил агресивен към женските от неговия вид, като дори отхапва опашката на Милдрет около 40 пъти.

За пръв път от два века: Игуани се излюпиха на островите Галапагос (ВИДЕО)

Той влиза в международните заглавия през 2008 година, когато става баща за пръв път, при това на 111-годишна възраст.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!