Програмите поставят акцент на историята на страната

Новата учебна година в Русия започна. Според някои критици на Кремъл страната се опитва да милитаризира образованието, като въвежда нови предмети, обясняващи и оправдаващи военните действия, разказва Voice of America.

Фокусът на пропагандата е върху най-младите, казва руската професорка по антропология в изгнание Александра Архипова. „Училищата са под много по-голям натиск, особено прогимназиалните. Децата непрекъснато се учат да свикват с идеята, че войната е нещо хубаво, а милитаризацията е правилно решение”, обяснява професор Архипова.

Кремъл: Ще има последици, ако западните сили участват в нападения срещу Русия (ВИДЕО)

Промените в учебната програма са особено видими в преподаването на история на Русия, както и около отношенията на страната с Украйна. В учебниците пише, че така наречената „специална военна операция е оправдана и че Русия никога не обстрелва цивилни райони”.

„Контролирането на историческия разказ е приоритет за Кремъл”, казва бившият руски професор по лингвистика Светлана Друговейко. „Историята е това, което оформя самосъзнанието на нацията. Ето защо е ясно, че много зависи от това какъв акцент се поставя в учебника”, казва Друговейко.

Независими организации извън Русия посочват, че от 2022 г. насам 148 учители са били подложени на преследване заради пацифистките си позиции в училище. Повечето губят и работата си, предава VOA.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America