Какво е бъдещето на автомобилния пазар

В днешно време африканските държави са използвани като депа за отпадъците на развитите страни. Според експерти до 2030 година планетата ни ще съхранява 80 милиона тона електронни отпадъци. Хора от цял свят се борят със замърсяването. Нови изобретения включват коли, направени от дърво, рециклирана пластмаса, стари мебели, ненужна електроника и...канабис. Дали този опит за рециклиране е своеобразен преход към устойчиво автомобилостроение?

Автомобилна арогантност: Какви коли карат известните (ВИДЕО+СНИМКИ)

Болид от изхвърлена електроника

Британският екип на Envision се състезава в Формула Е международното състезание за електрически автомобили, със своя нестандартен болид. Художникът Лиъм Хопкинс изобретява превозно средство от електронни отпадъци. От стари лаптопи, батерии, игрови конзоли, телефони, зарядни, батерии, дискове и електронни цигари.

Хопкинс работи съвместно с техниците от екипа на Envision. Те гарантират, че колата е произведена от електронни отпадъци, за да участва в събитията на Формула Е. Той описва произведението си като комбинацията между спорт, страст и технология.

Кола, направена от канабис

Американецът Брус Дицен използва канабис, за да създаде функционираща кола и вярва, че това е най-екологичният начин за производство на автомобили. По думите му колата може да бъде до 2-3 пъти по-екологична от чисто нова електрическа кола.

Но неговата идея следва знаменит пример: "Продължавам делото на Хенри Форд. Неговата визия през 1941 година е била всички коли да бъдат направени от растения, включително и горивото им", каза Брус. Легендарният "баща на автомобила" Хенри Форд мечтае за тясна връзка между технологиите и природата. Той иска да свърже земеделието с индустрията за отговорно управление на ресурсите. През 40-те изобретява революционен прототип. Карусерията, направена от коноп, не само е въглероднонеутрална, но е и по-здрава от металната.

Законът за данъците върху марихуаната от 1937 година в САЩ налага акциз върху всички продажби на коноп. Това прави употребата му в автомобилостроенето невъзможно. Но според Брус времената се менят.

Дървен лек автомобил

Френският дърводелец Майкъл Робилард пресъздава любимата си кола от дърво. Автомобилният ентусиаст дълго страда, че любимото му возило е разядено от ръжда и може да свърши за скраб. Той решава да промени съдбата му.

Върху старото той монтира рамка, направена от дърво. След това добавя дървени врати, капак и калници.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Ускорение” на „Дойче веле”, което се излъчва всеки понеделник от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Редактор: Мира Мирчева