45-ият президент на САЩ отговори на твърденията на прокурора Джак Смит

Доналд Тръмп e прибегнал до престъпления в опит да отмени загубата си на изборите през 2020 г. Заключенията са представени от Джак Смит - прокурорът, назначен да води делото срещу републиканеца за намеса в изборите.

В новите документи се оспорва твърдението на Тръмп, че е защитен от знаково решение на Върховния съд от това лято, което дава широк имунитет срещу наказателно преследване за официални действия. Според прокуратурата бившият президент е действал в лично качество, когато се е опитвал да подмени резултатите от изборите през 2020 г.

Ванс vs. Уолц: Ключови моменти от предизборния дебат между кандидат-вицепрезидентите на САЩ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Документът от 165 страници дава най-ясната представа досега за това как екипът на Смит ще продължи делото като промени формулировката на своите обвинения след намесата на Върховния съд, съобщава Би Би Си. Той дава подробности за предполагаемата схема на Тръмп, включително действията му при бунта в сградата на Капитолия на 6 януари 2021 г. Също така очертава усилията на Майк Пенс, вицепрезидент по това време, да го разубеди.

В изявление пред Си Ен Ен Тръмп заяви, че Джак Смит е "луд" и го обвини, че работи за партията на демократите: "Той е луд човек. Аз го наричам "Лудия Джак Смит". Работи за Камала и за Джо. Това беше въоръжаване на правителството и затова беше пуснато 30 дни преди изборите".

„Тръмп срещу Харис: Битката за Америка“. Започва решаващ месец за изборите в Съединените американски щати. Бляскавото завръщане на Доналд Тръмп или възхода на първата жена президент - кой ще влезе в Белия дом? Следете включванията на специалните пратеници на NOVA отвъд океана.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Мира Мирчева
Източник: BBC, CNN