То е за извършвано съучастие за присвояване на средства в особено големи размери

На директора на театъра в Смолян Румен Бечев е повдигнато обвинение за извършвано съучастие в присвояване на средства в особено големи размери, съобщиха от Окръжната прокуратура в Пловдив.

„Привлечени са петима към наказателна отговорност, за четирима вече е ясно, но днес беше повдигнато обвинение на директора на театъра в Смолян. Подобно на директора в Разград и това обвинение се отнася за съучастие в присвояване на средства в особено големи размери. По закон за това престъпление се предвиждат от 10 до 20 години затвор“, заяви заместник-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов.

Обвиняемият Румен Бечев дава обяснения пред полицаите.

Окръжната прокуратура наблюдава досъдебното производство, свързано с разходване по неправомерен начин на средства от държавния бюджет на Министерството на културата. Става въпрос за бюджетите на театрите в Разград и Смолян.

Полицията разпитва директора на драматичния театър в Смолян

„Установени са малко повече от 80 души, които са били назначавани на фиктивни договори. Като обвинението за Смолян се отнася за до 41 души, сумата, която е присвоена е от порядъка на 580 хил. лв., но не е точна“, посочи прокурорът.

Галин Гавраилов съобщи, че в качеството на помагач на директора на театъра в Смолян е уставен Петко Писков. За него беше повдигнато обвинение и за театъра в Разград.

„Установени и иззети са около 170 хил. лв. В предишните дни част от лицата, които се разследват, са предали 82 хил. лв. Общо прокуратурата е иззела 252 хил. лв. до този момент“, отбеляза той.

На двама от обвиняемите е взета мярка за неотклонение – гаранция. Едната е платена, а другата  се обжалва пред съда. „На директора на смолянския театър е наложена гаранция от 15 000 лв., като са сметнати здравословните му проблеми, това, че е ангажиран и семеен и това, че съдейства на разследването. На Румен Бечев е забранено да напуска страната“, посочи Гавраилов.

„Разследването започна буквално от нулата. В резултат на една инцидентно попаднала в полицията информация с оплакване. Въз основа на това се реагира и грубо казано случаят започна да се изгражда от нулата, установяваме факт по факт всичко“, допълни окръжният прокурор.

Междувременно от държавното обвинение съобщиха, че директорът на театъра в Разград Левон Манукян все още не е платил гаранцията си от 50 хиляди лева и в момента обжалва мярката си.

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди на Инспектората към Министерския съвет да провери незабавно дейността на длъжностните лица, които осъществяват контрол върху дейността на държавните културни институти, за които излезе информация за фрапантни финансови злоупотреби с публични средства.

Става въпрос за Театрално-музикален и филхармоничен център в Разград и Родопски драматичен театър – Смолян. Това стана ясно по време на среща на премиера с министъра на културата Найден Тодоров.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Камена Георгиева