Около 400 000 ученици и 40 000 учители са били изселени от домовете си в цялата страна

Ливан отложи началото на учебната година за 2 ноември като предпазна мярка на фона на ескалиращите боеве между Израел и ''Хизбула''.

Около 400 000 ученици и 40 000 учители са били изселени от домовете си в цялата страна след започване на масираните израелски удари, каза ливанският министър на образованието Абас Халаби.

ООН предупреждава за бежанска криза в Ливан

Повечето частни училища са поискали отлагане на учебната година поради „израелската враждебност, изселването и психическото състояние на учениците“, каза още той.

Министърът допълни, че „ситуацията е сложна“ и властите се нуждаят от време, за да приложат план за виртуална учебна година.

„Личното присъствие крие опасности за сигурността и психически пречки, които спират семействата да се съгласят децата им да пътуват по пътищата, за да отидат в училищата си“, каза Халаби.

Нова група българи, евакуирани от Ливан с помощта на Канада, се завърна у нас

Ливанските власти съобщават, че над 1,2 милиона души са били разселени след ескалацията на боевете миналия месец. Много от тях са настанени временно в училища в цялата страна или са лагерували на тротоари, в паркове, църкви и джамии.

Университетите ще решат дали студентите могат да се върнат обратно от понеделник, каза Халаби.

Редактор: Цветина Петкова
Източник: CNN