Това обяви ръководителят им Жан-Пиер Лакроа

Мироопазващите сили на ООН ще останат на своите позиции в Ливан. Това обяви ръководителят им Жан-Пиер Лакроа. Мисията, която включва стотици европейски войници, заяви, че е била атакувана многократно от израелската армия през последните дни. Франция, Германия, Великобритания и Италия казаха, че израелските нападения срещу мироопазващите сили противоречат на международното хуманитарно право и трябва да спрат незабавно. В съвместно изявление, четирите страни подчертаха важната стабилизираща роля на миротворците в Южен Ливан. И настояха Израел и другите страни да гарантират безопасността им.

ООН: Израел е обстрелвала граждани, опитали да избягат от северната част на Газа

От своя страна, Тел Авив отново призова ООН да изтегли мироопазващите си сили от района, в който е насочил военни операции срещу „Хизбула”.

„Обвинението, че Израел умишлено е атакувал хора от Обединените нации, е напълно невярно. Точно обратното: Израел многократно поиска от миротворците да се изтеглят. Помолихме временно да напуснат бойната зона, която е точно до границата ни с Ливан. Съжаляваме за всяка вреда, нанесена на служителите на ООН. Израелските военни правят всичко възможно, за да предотвратят подобни инциденти. Но най-добрият начин да се гарантира безопасността на мироопазващите сили е да се вслушат в молбата ни и временно да напуснат”, заяви премиерът Бенямин Нетаняху.

Редактор: Габриела Винарова