Според проучване на "Галъп" девет партии и коалиции иамт шанс да влязат в 51-ото Народно събрание

Девет партии и коалиции имат шанс да влязат в 51-ото Народно събрание. Това сочат данните от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено в периода между 28 септември и 6 октомври сред 806 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души. 

„Девет партии са в играта. Друг извод от проучването е, че ще има битка за второто място. Възможно е и някоя формация да „поникне” и да мине над чертата. Главната неяснота е кой къде ще завърши от двете ДПС-та. При сегашните резултати от проучването 3,3% от хората се канят да не гласуват за никого”, коментира в студиото на „Здравей, България” социологът от „Галъп интернешънъл болкан” Първан Симеонов.

"Галъп": Девет партии и коалиции имат шанс за влизане в следващия парламент

Според него е ясно, че избирателната активност ще бъде ниска. „Ако данните са каквито са сега, седем политически сили ще влязат в парламента и ще са нужни 2+ партии за съставяне на правителство. Ако над чертата мине някоя от по-малките партии като „Меч” и „Величие”, ще е нужно мнозинство от 3+ партии. При девет партии и коалиции в НС, ще има повече пространство за маневриране”, каза Симеонов.

По думите му проблемите на тези избори се крият в искреността на партиите. „Големият проблем ще бъде отношението на останалите политически сили към Делян Пеевски и Костадин Костадинов. Бойко Борисов ще трябва да реши какво да се случва”, посочи Симеонов.

Той е на мнение, че има активизиране на купения вот. „Понякога е свързано с очаквания, зависимост и автоцензура. Наблюдава се предимно в северозападните райони на страната”, добави социологът.

Изследването е проведено между 28 септември и 6 октомври 2024 г. сред 806 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Виктория Гетова