Жертвите стават все повече

Сирийските бунтовници алармират за нарастваща заплаха от дронове самоубийци. Те твърдят, че сирийското правителство и руските сили нанасят удари по военни и цивилни цели с тактики, разработени до голяма степен от Русия във войната ѝ срещу Украйна, съобщава Voice of America.

Жертвите на така наречените дронове самоубийци стават все повече. Срещаме се с мъж, който следи и документира атаките с дронове, насочени както към бунтовническите сили, така и към цивилните в региона. От съображения за сигурност той не разкрива истинското си име. Според него през последната година Дамаск и руските му съюзници са разположили стотици малки, но смъртоносни дронове в региона.

„Руските сили пренесоха технологията и тактиките, разработени по време на войната в Украйна, в Сирия. Руският оперативен център, в координация със сирийските правителствени сили, управлява тези дронове”, обясни той.

Ливанци масово разчитат на турски фериботи, за да се спасят от бомбените атаки

Нито Дамаск, нито Москва са коментирали конкретни военни тактики. Анализаторите обаче смятат, че тези твърдения са основателни.

Според доброволческата организация „Сирийска гражданска защита”, известна още като „Белите каски”, спешните екипи също са обект на нападения. Те споделят, че често трябва да изчакват, докато дроновете преминат, за да могат да помогнат на ранените.

„Дроновете самоубийци са проектирани да бъдат много точни, което ги прави наистина опасни. При всяка операция обикновено има разузнавателен дрон, който ги придружава”, обясни Мохамед.

Според анализатори Дамаск цели да подкопае местните икономики на бунтовниците, като ферми също са ставали обект на нападения. Някои фермери споделят, че всички живеят в страх от следващата атака, съобщават от VOA.

Бунтовниците не могат да направят почти нищо, за да се защитят от този вид атаки. Единственото, на което са способни, е да следят движението на дроновете и да отправят предупреждения, докато Дамаск се стреми да смаже последния център на съпротива.

Редактор: Габриела Винарова
Източник: Voice of America