Халед Мешал пое ръководството на групировката

Израел обяви, че е ликвидирал стратега на атаките от 7-ми октомври. Яхия Синуар, който ръководеше "Хамас" през последните два месеца, е бил убит в град Рафа, в Ивицата Газа. 

Синуар е смятан за идеолог на безпрецедентното нападение срещу Израел през октомври миналата година, което даде начало на войната в Ивицата Газа и отприщи вълна от насилие в целия регион. 

„Хамас“ потвърди смъртта на лидера си Яхия Синуар

Яхия Синуар е бил ликвидиран по време на рутинна операция на израелската армия. Военните са разполагали само с информация, че в сграда в град Рафа, южната част на ивицата Газа, са се намирали бойци на "Хамас", но не и, че сред тях е и самият лидер на групировката.

Яхия Синуар се криеше на мястото, където нашите сили нападаха от дълго време. Не знаехме, че той е там, но продължихме да действаме решително. Силите ни идентифицираха трима терористи, които бягаха от къща на къща. Те атакуваха терористите, които се разделиха, след като бяха обстрелвани. Яхия Синуар избяга сам към една от сградите.

Израел разпространи видео, заснето от дрон, в което се вижда ранен мъж, представен като лидера на "Хамас", точно преди да бъде убит.

Израел съобщи, че лидерът на „Хамас“ е мъртъв

"Държавата Израел се разправи днес с Яхия Синуар, подъл убиец. Той е терористът, архитерористът, който планира и извърши атаката на 7 октомври, когато бяха убити толкова много невинни израелци - деца, жени и възрастни хора", заяви Йоав Галант.

Яхия Синуар беше обявен за лидер на "Хамас" през август, след убийството на предшественика му Исмаил Хания в Техеран. Синуар беше най-издирвания от Израел и е смятан за стратега на безпрецедентната атака от 7 октомври миналата година. Смъртта му едва ли ще сложи край на конфликта, но според Израел това е може да е стъпка в тази посока.

"Въпреки че това не е краят на войната в Газа, това е началото на края. Към народа на Газа имам едно просто послание: Тази война може да приключи още утре. Тя може да приключи, ако "Хамас" сложи оръжията си и върне нашите заложници', посочи Бенямин Нетаняху.

Редица световни лидери реагираха, като обявиха, че елиминирането на Синуар трябва да стане повод за прекратяване на войната в Газа.

Халед Мешал пое ръководството на „Хамас“

Този ден е повратна точка, както и военен успех за Израел. Казвам това, като мисля израелските семейства от 7 октомври. Този повод трябва да бъде използван, за да бъдат освободени всички заложници и да бъде окончателно прекратена войната", посочи Еманюел Макрон.

От Берлин, където пристигна за среща с лидерите на Германия, Франция и Великобритания, Джо Байдън определи вчерашния ден като добър за Израел, за САЩ и за света и заяви, че е време да се продължи към прекратяване на огъня в Газа.

Докато западните лидери се надяват убийството на един от най-издирваните членове на "Хамас" да сложи началото на края на войната в Газа, от палестинската групировка обявиха, че нямат намерение да развяват бялото знаме. Представители на организацията потвърдиха смъртта на своя лидер, но обявиха, че убийството му само ще ги направи по-силни. Колкото до заложниците - те няма да бъдат освободени, докато "агресията в Газа не приключи". Два месеца след покушението на Исмаил Хания в Техеран, лидерското място в палестинската организация отново е вакантно. Предполага се, че то ще бъде заето от Халед Мешал, който в последните години беше ръководител на политическото бюро на групировката за чужбина.