"Форбс" цитира проучване, според което Камала Харис води пред Доналд Тръмп сред предсрочно гласувалите с 63 на 34%

Две седмици преди датата на изборите в САЩ предварителното гласуване е в ход в почти всички щати. В обширен материал "Форбс" цитира проучване, според което Камала Харис води пред Доналд Тръмп с 63 на 34% сред предсрочно гласувалите.

Харис: Доналд Тръмп омерзява функцията на президент на САЩ

Близо 13 милиона избиратели, включително повече от 6,9 милиона демократи и 5,3 милиона републиканци, са подали гласа си към 21 октомври. Според изданието обаче по-големият брой демократи, гласуващи предварително, не означава непременно предимство за Харис в изборната надпревара, тъй като съпартийците ѝ редовно упражняват правото си на вот по-масово на предварителни избори, за разлика от републиканците.

"Форбс" цитира и проучване на USA Today и Suffolk University, според което Тръмп има преднина пред Харис (52 на 35%) сред хората, които ще гласуват в деня на изборите.

Не могат да се правят заключения от данните за ранното гласуване, предупреди пред CBS политическият стратег на Демократическата партия и старши съветник на TargetSmart Том Бониър.

Тръмп: Харис е заплаха за демокрацията (ВИДЕО)

Избирателната система в САЩ включва няколко начина на гласуване, като освен в деня на изборите, гласоподавателите могат да гласуват предварително, както и да подадат вота си по пощата. Анализаторите напомнят, че на предишните избори резултатът в няколко от ключовите щати беше определен именно от бюлетините, пристигнали по пощата след изборния ден. 

Редактор: Цветина Петкова
Източник: БНР