Проверява се оригиналността на софтуера

Три дни до предсрочния парламентарен вот. Акциите на властта срещу търговията с гласове са в разгара си. Екипи на полицията претърсват домове, заложни къщи и магазини.

ЦИК публикува хешкода на машините за гласуване

За първи път днес Централната избирателна комисия осигури достъп на медиите в складовете за съхранение на машините за гласуване.

Към момента се инсталира софтуерът на самите машини като се прави и проверка от експерти дали той е оригинален. Първите устройства трябва да тръгнат към най-далечните райони на страната в петък рано сутринтар, а останалите - в събота. 

„На масите, на които се инсталират машините има държавен експерт, който проверява на случаен принцип всяка машина“, каза Росица Матева.

„Това, което се проверява, е хешкодът на машината, чрез специализиран софтуер. Всеки експерт проверява дали са достатъчно добре затегнати пломбите и дали хешкодът е един и същи, какъвто трябва да бъде“, каза министърът на електронното управление Валентин Мундров. И допълни, че изпълнителната власт е дала експерти, колкото са инсталаторите, за да могат да бъдат проверени възможно най-много машини, така че гражданите да бъдат сигурни в това, че гласът им ще бъде отчетен без манипулации.