"Одески кей" в Суми дава вяра на хората

Две години след инвазията на Русия в Украйна няма изгледи, че войната ще приключи скоро.  Една необичайна дейност носи утеха и спокойствие на жителите на град Суми, докато чакат животът им да се върне към нормалното, предаде Voice of America. След освобождаването на град Серхий Хуцин отваря нова локация на своя музей „Одески кей“. „Дадох на хората надежда, като им напомних за мирния живот и им позволих да погледнат в бъдещето, когато музеите отново ще бъдат достъпни за всички, които могат да се разхождат безгрижно“, сподели той.

Независимо, че Суми е под почти постоянен обстрел, Хуцин поддържа музея отворен. Той разказва за срещата си с войник, който след обиколката е споделил, че това, което е видял отново е вдъхнало смисъл на живота му. "Тогава осъзнах колко важен е моят музей – той помага на хората“, разказа Хуцин.

„Джамала: Песни за свободата“ - история за непреклонност и съпротива (ВИДЕО)

Музеят „Одески кей“ е уникален, защото позволява на посетителите не само да гледат, но и да докосват експонатите. Те имат предимно сантиментална и естетическа стойност, тъй като Хуцин е дарил историческите експпонати на други музеи. В музея „Одески кей“ посетителите могат да се насладят на картини, както и на реплики на ценни артефакти, като например 1700-годишна огърлица, която той е подарил на регионалния музей в Суми. „Намерих тази огърлица сам през 2013 г., докато се разхождах в гората с металотърсач. Датира от III или IV век“, добавя той.

Хуцин не е историк или учен, а пенсиониран бизнесмен с необикновено хоби. „Създадох компания с един приятел. Сега синът ми я ръководи, а аз се посветих на своето хоби, което вече е нещо повече – това е мисия“, казва той. Той започва да събира антики преди 16 години, след като сбъдва мечтата си да посети 50 държави. По време на всяко пътуване Хуцин, запален фотограф, носи у дома снимки, които днес са част от фотоизложба в двора на неговия музей.

В случай, че докато посетителите се възхищават на експонатите, прозвучат сирени за въздушна тревога, те могат да потърсят убежище в мазето на близка сграда. Това пространство не само служи като убежище, но и е дом на още един проект на Хуцин – музея „Savok Krinj“, посочват от VOA.

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America, dariknews.bg