Един от лидерите на антиправителствените сили дори нарече случващото се "конституционен преврат"

Решаващи парламентарни избори и в Грузия. Управляващата партия води на ключовия вот там. При обработени 99% от резултатите данните показват 54% за проруски настроената партия "Грузинска мечта". Вотът се възприемаше като решаващ за дългогодишния стремеж на страната да стане член на Европейския съюз. Някои от първоначалните екзитполове след гласуването посочваха, че блокът от 4 опозиционни партии печели малко над 51%, но управляващите побързаха да обявят себе си за победители.

Малко по-късно това беше потвърдено и от първите официални данни. Три от опозиционните сили заявиха, че не признават резултатите от изборите. Един от лидерите на антиправителствените сили дори нарече случващото се "конституционен преврат".

Край на изборния ден в Грузия

„Бих искал да изразя благодарността си към събраните тук хора и към цяла Грузия, към нашите любими избиратели, които ни следват честно и с такава лоялност. Това са вече четвъртите избори. Фактът, че една и съща партия може да постигне такъв успех в такава трудна ситуация, е добър показател за таланта на грузинския народ", каза Бидзина Иванишвили, основател на партия "Грузинска мечта".

"Грузинците гласуваха за нашия исторически избор, изборът на нашите предци, това е европейският път. Грузия върви към Европа, това е нашата най-важна стъпка след декларацията за независимост. Това е голяма победа и аз съм много щастлив, че поддържаният от Русия режим на "Грузинска мечта" най-накрая приключи. Всичко предстои, ние сме щастливи, Грузия не е про-европейско, ние сме европейско общество и нашето място е в Европейския съюз", смята Ника Гварамия, лидер на опозиционната партия "Коалиция за промяна".

Редактор: Мира Мирчева