Разказва „Дойче Веле”

Търсенето на водорасли расте, особено на специални видове. Жизела Олгуин от Чили и семейството ѝ събират от вида „Cochayuyo”. Някога консумирани от местното население Мапуче, днес са част от изисканата кухня.

„Водораслите са супер храна. Вярваме, че храната на бъдещето е в морето, във водораслите”, казва Жизела.

Винаги, когато времето позволява, тя и съпругът ѝ излизат да събират водорасли. Така вече доставят на един от най-добрите ресторанти в Сантяго де Чиле. Много от събраното се преработва в предприятие и се изнася и за Китай.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:30 ч. и сряда от 22:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд. 

Редактор: Ина Григорова