Трябва ли кабинетът да внесе нова номинация?

Грешка ли ще е евентуалната номинация на Кристалина Георгиева за шеф на ООН – спор по темата в студиото на „Здравей, България”.

По темата

Миналата седмица се появиха слиухове, че Георгиева май ще влезе в битката. Преди месеци правителството официално обяви номинацията на Ирина Бокова.

„Ще бъде поправяне на грешка, ако бъде сменена едната кандидатура с другата. Няколко пъти се изказах остро против кандидатурата на Бокова преди тя да бъде утвърдена, под силния натиск на политическия проект на президента Първанов. Реших да изчакам, реших, че трябва да сме единни все пак, но се убедих, че очевидно тази кандидатура разделя”. Това каза Георги Харизанов от Института за дясна политика.

„Комунистическото минало на семейството на Бокова – това е една малка част от картината. Тя не е одобрявана заради близостта си с Русия. Въпросът не се крие обаче само в миналото”, добави той.

Според социолога Андрей Райчев аргументите на противниците на Бокова са „удивителен тюрлюгювеч”. По думите му те приличат „на стария лаф „Първо, не съм ти взимал никакво гърне. Второ – ти го върнах вчера и трето – то си беше спукано”.

„Казват едновременно три противоположни неща.  Има три въпроса – има ли тя шанс, кой я сменя, защо и с кого, кой е изгоден за България. Тя има огромен шанс, защото е първата жена. Ако решат да е жена, е тя. Ако направим оттеглянето, ще станем анекдот, виц, категоричен е Райчев.