Те дори имат своя гореща линия – "син телефон", чрез който се консултират взаимно

Готвачите, които приготвят ястия за световните лидери на държавите по света, обикновено предпочитат да останат в сянката на своите шефове. Веднъж годишно обаче те се събират на своя „среща на върха“, на която обсъждат последните кулинарни новости и предизвикателства пред работата за политическите лидери и държавници.

Клубът на шефовете на шефовете (Club des Chefs des Chefs) се събира веднъж всяка година от 1977 г. насам. През 2016-а за първи път срещата се проведе в Индия, където домакин бе личният готвач на президента Монту Сайни.

„Президентите се срещат помежду си. Реших, че е добра идея да се направи своеобразна среща на Г-20 за шеф-готвачи. Ако политиката разделя хората, то добрата храна ще ги обедини“, заяви основателят на клуба Жил Брагар.

Изненадите на индийската кухня

Традиционно по време на готварските „срещи на върха“ домакините запознават своите гости с особеностите на местната кухня. Шеф Сайни тази година изненада своите колеги с рецепти като тези за голгапас и ало тики – популярни пържени закуски, направени от брашно и картофи, поднесени със сладко и пикантно чътни – вид индийски сос. Вкусните ястия бяха представени на чуждестранните гости по време на събитие в един от луксозните хотели в Делхи, чиято цел е да пресъздаде атмосферата на уличното хранене.

Въпреки предпазните мерки на индийския шеф екзотиката на Делхи каза своята дума – на третия ден от срещата един от чуждестранните готвачи се е разболял, докато други също признават, че започват да усещат ефекта на индийската кухня.

Г-20 на готвачите

За шефовете годишните им събирания са шанс да обменят кулинарни идеи и да се опознаят по-добре. Те дори имат своя гореща линия – т. нар. „син телефон“, чрез който се консултират взаимно за предпочитанията на своите шефове преди официални държавни визити. По време на срещата в Делхи „световните лидери“ сред готвачите се обединиха около важността на сезонните подправки в ястията, както и около необходимостта държавните вечери да включват по-леки и здравословни блюда.

Редактор: