Очаква се страните от Осморката да обсъдят и темата за приемника на поста на Доминик Строс-Кан начело на Международния валутен фонд. Френският министър на финансите Кристин Лагард е сочена за фаворит...

Арабските революции, близкоизточният мирен процес, световната икономика и приемникът на Строс-Кан ще бъдат основните теми на започващата днес среща на Г-8 във френския град Довил. Срещата на върха на лидерите на осемте водещи икономики в света е първата след Арабската пролет.   


Очаква се на форума лидерите на Г-8 да изразят силна подкрепа за прехода към демокрация в арабските страни и да установят пътища за излизане от кризите в Либия и Сирия.


Френският президент Никола Саркози, чиято тази година страна председателства групата на осемте най-развити икономики в света, иска в Довил да се поставят основите на ново дългосрочно партньорство между Голямата осморка и арабските страни, подкрепящи демокрацията. Това партньорство ще бъде по модела на помощта, оказана на страните от Източна и Централна Европа след падането на комунизма.


Засега Париж твърди, че срещата в Довил няма да е донорска конференция, но в навечерието й вече бяха обявени планове за помощи на стойност милиарди долари за насърчаване на демократичните процеси в арабските страни.
На форума американците, европейците и руснаците ще съпоставят и подходите си за подновяването на мирния процес в Близкия изток.


Очаква се страните от Осморката да обсъдят и темата за приемника на поста на Доминик Строс-Кан начело на Международния валутен фонд. Френският министър на финансите Кристин Лагард е сочена за фаворит.