Десетки хиляди японци все още живеят в центрове за временно настаняване. Те са организирани от властите в страната за хората, които са изгубили домовете си при бедствието. Над 23 000 души загинаха в Япония или се водят безследно изчезнали.

Три месеца след унищожителното земетресение десетки хиляди японци все още живеят в центрове за временно настаняване. Те са организирани от властите в страната за хората, които са изгубили домовете си при бедствието. Над 23 000 души загинаха в Япония или се водят безследно изчезнали.

Оцелелите след земетресението се нуждаят от продължителна психиатрична помощ, която да предотврати влошаване на психичното им състояние и евентуални  самоубийства. Това се казва в доклад на японското правителство. В него се акцентира, че тези хора вероятно преживяват шок, стрес и депресия от непреодолимите загуби.

Много от тях, може би, се чувстват виновни, че са оживели при бедствието. При бедствието на 11 март цели градове по североизточното крайбрежие на Япония бяха  отнесени от вълните цунами. Въпреки характерните за японците организация и трудолюбие - възстановителните работи вървят трудно поради огромните разрушения. Щетите се оценяват на близо триста милиарда долара.