Над 6 милиарда долара от парите за възстановяването на Ирак може да са откраднати, опасяват се от Пентагона. Парите са били част от огромния помощен фонд, отпуснат на Багдад по проекти за строителство и инфраструктура...

Над 6 милиарда долара от парите за възстановяването на Ирак може да са откраднати, опасяват се от Пентагона. Парите са били част от огромния помощен фонд, отпуснат на Багдад по проекти за строителство и инфраструктура.


Ако се докаже, че сумата е незаконно присвоена, това ще бъде най-голямата кражба на пари в цялата история на Съединените щати, коментира \"Лос Анджелис таймс\". 


Пачките със стодоларови банкноти били подреждани в контейнери и превозвани от военновъздушната база \"Андрюс\" до Багдад с военно-транспортни самолети. С първия полет веднага след свалянето на режима на Саддам Хюсеин пристигнали 2,4 милиарда долара.


До май 2004 г. били осъществени 20 полета, а финансовата помощ надхвърлила 12 милиарда долара. Американците обаче не разполагали нито с време, нито с достатъчно персонал, за да упражняват строг финансов контрол върху паричните потоци след пристигането им на иракска земя.


Милиони долари били натъпквани в чували и товарени на пикапи, за да бъдат превозени до съответните агенции и фирми в Ирак. Но се оказва, че една десета от общата сума от 61 милиарда долара не е усвоена.


Багдад вече предупреди, че може да даде под съд американското правителство, за да си върне липсващата сума. Мотивът на иракските власти е, че по силата на договора с Вашингтон, подписан през 2004 г., отговорността за транспортирането на парите носят американците.