Опозицията призова Берлускони да подаде оставка...

Италианските гласоподаватели нанесоха сериозен политически удар на премиера Силвио Берлускони, като на референдум отхвърлиха ключови законопроекти, приети от неговото правителство. Те  казаха \"не\" на изграждането на ядрени мощности, на  приватизацията на водните ресурси на страната и на правото на министър-председателя и на други високопоставени представители на властта да не се явяват на съдебни дела с мотив, че са служебно ангажирани.

Опозицията призова Берлускони да подаде оставка, с мотива, че над 90 процента от участниците в  референдума са отхвърлили предложенията на неговото правителство. Италианският премиер е привърженик на ядрената енергетика, за да бъде намалена енергийната зависимост на страната от други държави. Повечето италианци, обаче са против изграждането на ядрени мощности особено след авариите в японската атомна централа \"Фукушима-1\".

Според противниците на приватизацията във водния сектор, това ще  доведе до поскъпване на цената на водата. Отхвърлянето на частични съдебен имунитет на премиера и министрите е директен удар срещу самия Берлускони, твърдят неговите критици. Според тях, тя цели да го облагодетелства, като му помогне да отложи четирите процеса, по които е обвиняем.