Основна задача на новия кабинет ще бъде ограничаването на разходите...

Правителството на Гърция спечели ключов вот на доверие. Премиерът Георгиус Папандреу получи подкрепата на 155 депутати. 143-ма гласуваха \"против\", а двама се въздържаха.


Основна задача на новия кабинет ще бъде да осигури подкрепа в парламента на нов пакет от драконовски мерки за ограничаване на разходите - основен фактор за новия транш от финансовата помощ.  


Сега основната задача на премиера Папандреу е да убеди депутатите, че 5-годишният план е добър за страната. Пакетът от мерки на стойност 28 милиарда евро предвижда нови съкращения, увеличаване на данъците, фискални реформи и планове за приватизация.


Министрите от Еврозоната обявиха, че законът трябва да бъде приет от гръцкия парламент, за да отпуснат поредния транш от финансова помощ от 12 милиарда евро. С тях Атина ще плати поредната вноска по външния си дълг.


Докато депутатите гласуваха, хиляди хора излязоха пред Народното събрание в столицата, за да протестират както срещу мерките, така и срещу политиците. Събралото се множество скандираше: \"Крадци!\".


Експерти коментират, че Гърция трябва да успее да плаща на кредиторите си дълга от 340 милиарда евро или 150 процента от брутния вътрешен продукт. Това означава, че всеки гражданин на страната дължи 30 хиляди евро.