При първото си явяване поиска допълнително време, за да се запознае с предявените срещу него обвинения...

Бившият военен командир на сърбите в Босна Ратко Младич застава в понеделник за втори път пред Международния наказателен съд за бившата Югославия, за да каже дали се признава за виновен или не в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления.

 

При първото си явяване на 3 юни 69-годишният Младич поиска допълнително време, за да се запознае с предявените срещу него обвинения, преди да отговори с да или не.

 

Ако откаже, съдията ще пледира невиновен от негово име, обясни говорителката на съда Нерма Йелачич. Очаква се съдията Алфонс Ори да попита Младич за условията на задържането му и за подготовката на екипа му от защитници.

 

В понеделник Младич ще се яви със същия сръбски служебен адвокат както на първото заседание, докато бъде определен адвокат, който да го защищава по време на процеса. Той даде списък от предпочитания, който сега се проучва, обясни говорителката.

 

Младич, който бе арестуван на 26 май в Сърбия, след като се укриваше цели 16 г., е обвинен в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на войната в Босна (1992-1995). /БГНЕС