По обед в Бургас пристигнаха разтревожени родители, които пропътуваха разстоянието от Украйна..

Само две от приетите  вчера 39 деца със симптоми на стомашно-чревна инфекция остават на лечение в Бургаското инфекциозно отделение. Те ще бъдат изписани след стабилизиране на състоянието им.

По обед 37 радостни деца от Русия и Украйна напуснаха отделението, където изкараха повече от денонощие, за да отпътуват за хотела си в Китен. По обед пред отделението в Бургас пристигнаха разтревожени родители, които пропътуваха разстоянието от Украйна до Бургас, за да видят децата си.

Децата споделят, че вече се чувстват по-добре и не искат да си спомнят за това как са се чувствали преди дни.

Ръководителите на чуждите групи казаха, че децата ще продължат лечението си в Русия, но до заминаването ще търсят вариант да сменят хотела, в който са настанени. Платили са по 800 евро на дете за почивката, но не са доволни от това което им се предлага.

От хотела в Китен, където пламна инфекцията, са взети всички нужни изследвания.

Тепърва ще се изяснява дали инфекцията е предизвикана от водата,  или от храната. Другата версия е, причината за неразположението на децата да е хиперхлорирана вода. Това заяви д-р Костя Бакърджиев - началник Инфекциозно отделение МБАЛ Бургас.

Както вчера съобщихме, хотелът е разполагал и със собствен водоизточник. Затова специалистите препоръчват, когато сте на море, да пиете само бутилирана вода.