Правителството оправда разминаването с поставените цели с икономическа обстановка в света

Гърция няма да постигне определените от международните кредитори съкращения на бюджетния си дефицит за тази и следващата години. Нивата, определени от Европейския съюз и Международния валутен фонд, са съответно 7,6 процента дефицит за 2011-та и 6,5 на сто за 2012-та година.


Гръцкото правителство оправда разминаването с поставените цели с нестабилната икономическа обстановка в целия свят. Междувременно Атина реши да започне да съкращава броя на държавните служители, което  е съществен елемент от плана за икономии, имащ за цел да осигури финансиране от ЕС и МВФ.


До края на годината 30 хиляди души ще бъдат пратени в \"трудов резерв\". Това значи, че те ще бъдат на непълна заплата и след година могат да бъдат съкратени.


Решението за трудовия резерв е било одобрено единодушно на правителствено заседание. В същото време в Германия заместник-председател на групата на управляващите християндемократи Михаел Фухс заяви, че Гърция вече е фалирала и по всяка вероятност ще трябва да бъде опростена поне половината от дълга й.


В интервю за местен вестник консерваторът беше категоричен, че въпреки финансовата помощ гръцката икономика е рухнала.