Гърците очакват по-светли дни за икономиката си...

Как дълговата и политическа криза се отразяват на живота на обикновените гърци и на бизнеса в южната ни съседка – отговор на този въпрос търсят пратениците ни в Атина Ина Гълъбова и Росен Илиев.

Докато гръцките политици напоследък работят през нощта, без особен резултат, гърците очакват по-светли дни за икономиката си - надежди, които за сега остава напразни.

Табели с надпис \"продава се\" и \"дава се под наем\", висят почти на всяка улица в Атина. В момента гърците продават имоти, магазин и дори любимите си лодки. Смазващи за малкия бизнес се оказват най-вече таксите, които предприемачите трябва да плащат.

Семейният бизнес на Тасос и Тери Ватиста от години е ресторант, който се намира до един от централните площади в Атина. Примерът, който собственичката ни дава е с бутилка минерална вода. Данакът за бутилката вода, който тя трябва да плати е 23 %. Ако обаче някой си купи водата от уличен търговец ДДС-то, с което държавата го таксува е 13 %.

Проблем за фамилния бизнес се оказва и конкуренцията с имигрантите от чужбина, които отворят магазини.

Всеки ден по един магазин на улицата затваря, което е голям проблем. Гърците вече не отварят магазини, нямат пари. Гръцките пари изтичат навън в Пакистан, Албания, Бангладеш, разказва още собственичката.

Другата гледна точка за бизнесклимата в Гърция е на големите корпорации. Като Данаос корпорейшън, собственост на гръцкия корабен магнат Янис Кустас.

На въпроса как политическата нестабилност в родината му се отразява на бизнеса, Янис Кустас отговаря по следния начин:

\"Банковият сектор в Гърция на практика е замразен. А когато банковият сектор, в която и да е страна не работи, това оказва негативно влияние върху цялата икономика. За щастие корабният бизнес има активи и не среща проблеми като останалия бизнес\".
 
И двете гледни точки – на дребния и големия бизнес съвпадат по един въпрос, че политическата класа вече е в задънена улица и трябва да пристъпи към трудните реформи, които до сега е отлагала.

Не мисля, че европейците казват нещо ново. Те коментират на глас, това което бизнесът в Гърция от години повтаря на висок глас. Политическият елит се правеше на глух, защото те просто искаха да използват парите на хората, за да протежират и да поддържат статуквото, с разрастването на публичния сектор, допълни още Янис Кустас.

И още по темата – във видеото.