До последния момент обаче не е ясно кой ще оглави кабинета...

Съставът на новото коалиционно правителство в Гърция ще бъде обявен днес следобед. До последния момент обаче не е ясно кой ще оглави кабинета, след като се появиха възражения от двете основни партии срещу спрягания за премиерския пост бивш вицепрезидент на Европейската централна банка Лукас Пападимос.

 

До късно през нощта преговорите в парламента между оттеглящия се премиер Георгиос Папандреу и лидера на консервативната опозиция Андонис Самарас не доведоха до краен консенсус.

 

Консултациите за състав на новото правителство влязоха в третия си пореден ден без никаква публична индикация за успех. Според източници и от управляващата социалистическа партия ПАСОК, и от основната опозиционна сила - консервативната партия Нова демокрация – кандидатурата на Лукас Пападимос за нов премиер среща препятствия.

 

Затова се търсят спешни други възможни варианти. Споменават се имената на председателя на парламента Филипос Пецалникос и депутата социалист Апостолос Какламанис. И двамата обаче отричат.

 

Гърция е подложена на силен натиск от своите европейски партньори да намери бърз изход от вътрешнополитическата криза, която заплашва еврото. Новото коалиционно правителство ще има за задача да приложи новия европейски спасителен план за Гърция, приет от лидерите от Европейския съюз в края на октомври.

 

Това трябва да стане до средата на декември. След това в страната ще бъдат произведени предсрочни парламентарни избори, вероятно през февруари.