Преходният премиер Лукас Пападимост призова парламента да подкрепи структурните реформи...

Преходният гръцки премиер Лукас Пападимост призова парламента да подкрепи структурните реформи, които предлага. Той обяви, че икономическата политика на предишните правителства е виновна за рецесията в страната.

 

По време на дебатите по политическата програма на новото коалиционно правителство, Пападимос подчерта, че жертвите на гръцкия народ не трябва да бъдат напразни.

Пред парламента Лукас Пападимос изрази очакване гръцкият бюджетен дефицит да се свие до 9 процента от брутния вътрешен продукт до края на годината. Той подчерта, че страната му има нужда от нова програма за икономическо регулиране.

 

Като основен приоритет той очерта отпускането на поредния транш помощ от международните финансови институции и допълни, че единственият вариант за Гърция е да остане в Еврозоната. Междувременно лидерът на консервативната партия Нова демокрация заяви, че няма да одобри никакви нови мерки за икономии.

Позицията му е сигнал, че коалиционното правителство няма да се радва на междупартийна подкрепа, каквато очакват кредиторите на Гърция, коментират анализатори.

 

Друг коалиционен партньор - малката крайнодясна партия ЛАОС, също заяви, че няма да подкрепи нова вълна от орязвания на заплати и пенсии. Дебатите в парламента по програмата на новото правителство ще продължат три дни.