Мариано Рахой ще може да състави самостоятелно правителство...

Опозиционната дясноцентристка Народна партия спечели предсрочните парламентарни избори в Испания с абсолютно мнозинство.

 

Така лидерът на движението и бъдещ премиер Мариано Рахой ще може да състави самостоятелно правителство, без да се коалира с други партии. Социалистите на Сапатеро минават в опозиция.

 

След убедителната победа с 44.62% от гласовете, Мариано Рахой заяви, че Испания не може да извърши чудеса, които да я извадят от острата икономическа криза, но страната е длъжна да си върне уважението на Европа.

 

Рахой обяви категорично, че за него няма други врагове безработицата, дефицита, прекомерния дълг, икономическата стагнация и всичко останало, което държи страната в тези критични обстоятелства.

 

Но освен че вече обеща данъчни облекчения за малките и средните компании, които представляват над 90 процента от всички фирми в Испания, 56-годишният Рахой не е посочвал как възнамерява да се справи с кошмара на 21-процентната безработица.  

Народната партия ще разполага със 186 места в 350-местната Долна камара на парламента. Управляващата досега Испанска социалистическа работническа партия със 110. Баската коалиция Амаиур - приемник на движението Батасуна, влиза в новия парламент със 7 депутати. В изборите са участвали 24.5 милиона души или почти 72% от всички имащи право на глас.