Хората настояват вотът за избор на държавен глава да се състои веднага след този за парламент...

Хиляди хора продължават да стоят на площад Тахрир в Кайро, въпреки предложението на военните за по-бързо предаване на властта на цивилно управление.

 

След 4 дни ожесточени сблъсъци, шефът на Военния съвет обяви, че президентските избори ще се проведат по-рано от предвиденото - през юли догодина.

 

Въпреки това хората поискаха оставката му с мотива, че изтеглянето на датата на вота не е достатъчно.

 

Управляващият военен съвет беше обявил, че президентските избори ще се проведат в края на 2012-та или началото на 2013-та година. Това, в комбинация с проектоконституцията, изготвена в началото на този месец, щеше да удължи военното управление, което доведе до масови протести в Кайро.

 

Хората настояват вотът за избор на държавен глава да се състои веднага след този за парламент, насрочен за края на тази седмица. Демонстрациите прераснаха в насилие, след като силите за сигурност се опитаха да изгонят протестиращите от площад Тахрир.

 

Въпреки опита на военните да успокоят ситуацията с изтеглянето на датата на изборите, сблъсъците в Кайро продължават. Най-малко 30 души са загинали от началото на безредиците в събота, а стотици други са ранени.

 

Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите, които хвърляха камъни. Безредици е имало и в други египетски градове, сред които Александрия, Суец и Порт Саид.