Съдията взе това решение след ден на разпити...

Издирването на оцелели след инцидента с \"Коста Конкордия\" бе прекратено, след като корабът опасно се наклони. Спасителите спират работа за втори път, а опасенията от изтичане на гориво се засилват.

 

Капитанът на катастрофиралия пътнически лайнер беше поставен под домашен арест. Съдията взе това решение след признанието на Франческо Скетино, че е управлявал круиза в момента на катастрофата край бреговете на Тоскана.

 

След разпита на капитана от прокуратурата обявиха, че обвиненията срещу него остават непроменени. А именно убийство на повече от един човек и изоставяне на кораба след извършване на неразрешена маневра.

 

Скетино може да получи присъда от 15 години затвор. Капитанът беше нарочен за виновник за трагичния инцидент и от компанията-собственик на кораба.

 

След катастрофата е потвърдена смъртта на 11 души, 24 все още се водят за безследно изчезнали, но вероятността да има оцелели сред тях е минимална. Сред изчезналите пътници има граждани на Германия, Италия, Франция и Съединените щати.

 

От Би Би Си разкриха, че в средата на август същият круиз се разминал на косъм със сблъсък с подводен риф в близост до остров Джилио. Тогава маневрата за приближаване е била оторизирана от компанията-собственик. Целта била пътниците да видят тържествена заря по случай традиционен местен празник.