Снощи изключително мащабният митинг събра протестиращи от Брашов, Тимишоара и Констанца...

Хиляди демонстранти от цяла Румъния се събраха на антиправителствен протест миналата нощ в Букурещ. Северните ни съседи вече имат песен създадена специално по повод недоволството в страната. И днес на университетския площад за 8-ми ден протестите продължават.

В първите дни на недоволство протести имаше 60 румънски градове. Снощи обаче изключително мащабният многохиляден митинг събра протестиращи от Брашов, Тимишоара и Констанца, които бяха дошли с автобуси. От Триумфалната арка те се включиха в демонстрацията на площад Университате.

За първи път опозицията официално призова своите привърженици да излязат на улицата.

През следващата седмица румънският парламент ще обсъжда обстановката в страната на специална сесия. Премиерът посочи, че ще бъде създаден съвет за икономически диалог, включващ експерти, както от управляващата коалиция, така и от опозицията. Те ще търсят възможности за създаване на работна ръка.

\"Може да има някои дни, в които да няма какво да дадеш на децата си да ядат. Писна ни да работим по цял месец за 200 – 300 леи имаме деца за изхранване, нямаме с какво да ги храним\", заяви Николина Блидару.

Минималната заплата в Румъния е 700 леи а Николина разказва, че получава едва 400. В български пари това са 180 лева. Майка и получава пенсия в размер на 135 лева. Възможно е политическата ситуация в Румъния да стане тема на обсъждания в Европейския парламент, подобно на ситуацията в Унгария. Според румънските медии, антиправителствените протести в страната се засилват. Всенародната акция вече имат и свое мото: \"Митинг за свобода!\" Румънците не пропуснаха да направят песен, в която се пее за трудния живот и мизерията.

При снощните сблъсъци журналист на свободна практика бе нападнат от жандармеристите, които са му нанесли удари в стомаха. Днес пред Министерството на образованието протестираха и румънски учители. Те по-късно се включиха към демонстрациите на Университате, които продължават и сега.